03 september 2008

Politika je kot tekačica

Pa bom o politiki, ko je ravno predvolilno vzdušje, čeprav politike nimam najraje, a o njej včasih vseeno malo razmišljam.
Povod za pisanje je današnji orientacijski pohod naše politične elite po Tivoliju/Rožniku. Da je zadeva bila uspešna, so morali levi in desni delovati složno, vsi za en cilj.
Kakšna misel se mi je utrnila. Politika je kot tekačica. Zakaj? Ker obe premagujeta razgiban teren, obe imasta določen cilj, obe podpira leva in desna stran, obe se srečujeta z ovirami, dolgimi in kratkimi progami. Tako politika, kot tekačica, morata biti zdravi, uravnovešeni, vztrajni, pemetni, da lahko zadovoljivo funkcionirata.
Vendar je med obema ženskama ena bistvena razlika! Tekačica je popolna, medtem ko, pa politika ni!
Tekačica si kupi dobre tekaške čevlje. Par čevljev vsebuje levi in desni čevelj, in oba sta enaka. Neuspešna bi bila tekačica, če bi na eni nogi nosila čevelj za pronatorje, na drugi nogi pa čevelj za supinatorje. V politiki pa je ravno to, levica in desnica sta si različni, nasprotujoči in mnogokrat ovirajoči, zaničujoči. Enkrat eni, drugič drugi, nikoli pa ni OK, in vrtimo se v začaranem krogu, nemesto da, bi tekli maraton.
Na današnjem orientacijskem pohodu se je nekoliko pokazalo, da je zadevi res tako, da če želijo lahko delujejo enotno, da so lahko malo bolj usklajeni in da vsi vedo, kaj jim je početi. Desničar je izjavil, da je namen njih vseh, da čimhitreje skupaj dosežejo cilj, levičarka, pa je izjavila, da kdor dela tudi greši, bistvo pa je, da zna napako popraviti. Če združim ti dve izjavi, dobim popolno politiko: treba je delati, vsi imamo isti cilj, sodelujemo, skupaj lahko grešimo, skupaj popravljamo napake!
A politika bo še dolgo nosila različen par tekaških čevljev. Pa veliko zdrave pameti ji želim, ko vsak dan tečem po Krtini, občutek pa imam kot da v tem kraju ni prebivalcev. Pa če bi imela majico M, bi se malo bolje počutila.

6 komentarji:

Unknown pravi ...

"imasta"?

Ana pravi ...

Ah Rok, seveda imasta.

S, je čisto lepa črka.

Te je to tako zelo zmotilo?

Katja pravi ...

Dobra primerjava. :) Zelo dobra. :)

Rok Ravnikar pravi ...

kar se majice tiče, je tko - da je za ženske bilo na voljo samo S ali L. Druge velikosti pridejo s Kitajske šele po volitvah :)

Sicer je pa v življenju tko: zahtevaj najboljše, pričakuj najslabše - vzemi, kar dobiš! ;)

Kar se pa teka in politike tiče - prav bi bilo, in tudi "politika zdrave pameti" to zagovarja, da sta levica in desnica le leva in desna vrvica vajeti na obuzdanem konju, ki se mu reče država. Če sta ravno prav uravnoteženi, gremo v pravo smer in celo nekam pridemo, če pa prevladuje samo ena, pa lahko zgrmimo v prepad, ali pa se vrtimo v krogu, če imamo srečo.

Skratka, po logiki - imamo isti cilj, samo poti so različne.

Spremljajoč trenutno politiko pa imamo vtis, da je ena pot popolna katastrofa, druga pa edina zveličavna. Dobra politika nikoli ne vsiljuje svoje rešitve, ampak rešitev oblikuje tako, da je sprejemljiva za večino ljudi - če dela tako, bo tudi vzdrževala svojo večinsko podporo z minimalnimi napori.

A tak način je možen le v občinah za župane, ker imamo večinske volitve. Te s strankami, pa so proporcionalne in ima za posledice to, da vsaka stranka vztraja pri svojem, da ohrani podporo v delu volivcev, ki jih najbolj zagovarja,... Hm, morda je ta sistem vzrok za tako veliko kregarije v naši politiki?

V idelani politični ureditvi menda volivci ne bi imeli nobene besede, ampak bi vladal svet modrecev. ker pa idealna ureditev ni mogoča (izvirni greh?), je demokracija še vedno najboljša od slabih rešitev.

Sicer menim, da kompromis ni vedno najboljša možna rešitev in da bi se do cilja morda z (obema enakima copatoma = diktatura ?) občasno priteklo hitreje. Ampak samo občasno, če že ne slučajno. Naj ponazorim to s tem primerom: zakaj v goratih predelih gradijo ovinkaste in drage prelazne ceste, če pa bi lahko z nekaj jedrskimi kontroliranimi eksplozijami zravnali motečo goro? ;)

PS: ker mi je tvoj zapis dal tak navdih, ki sem ga začel kot kratek komentar, ga bom pustil tukaj - hkrati pa ga bom objavil še na svojem blogu :)

Ana pravi ...

glede majice, ni take panike, malo bolj na tesno, ampak gre

ok pojasnilo, se strinjam z vsem, saj jaz nisem za diktaturo, samo me pa blazno zmoti,da eni v politiki trdijo da je nekaj npr. rumeno, drugi pa da je zeleno, čeprav je očitno da je rumeno. To je eno namerno podj***.

poti do istega cilja pa so absolutno različne, lahko prideš do cilja v parih mesecih z kakšno napako, ali pa v parih letih z nešteto napakami, cilj očitno ostaja isti

sicer se pa tok zelo ne spoznam na to, ker se s tem ne ukvarjam

tigr92 pravi ...

Ej tole si pa res dobr povedala, res mi je všeč tale primerjava. Čist enostavno, direktno, preporosto da še bumbarji zastopmo=0)!